Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniki na prezent świąteczny

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 220 gram
proszek do pieczenia 1 łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka
migdały 100 g
śliwki suszone 80 g
miód prawdziwy 200 ml
masło 90 g
skórka z pomarańczy 20 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniki na prezent świąteczny

Suche produkty; mąka pszenna, soda, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawa korzenna mieszamy w misce. Mielimy migdały na mąkę drobną tak samo mielimy śliwki i skórkę pomarańczy. Dodajemy do suchych produktów. Masło, miód rozpuszczamy w garnku. Wszystko miksujemy aby uzyskać jednolitą masę. Odstawiamy na godzinę do wystudzenia ciasta. Lepimy małe kulki lekko uklepujemy. Rozkładamy na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 160 stopni max 12 minut. Następnie studzimy
Jeśli chcemy z tego zrobić prezent możemy wykorzystać różne formy dekoracji. Na zdjęciu jest lukier i kolorowa posypka można zrobić glazurę czekoladową, karmelową z wiórek czekoladowych itp :)

PS. przepis doprecyzowany:))

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jucia 12.12.2012 14:31
Wypróbuję.
muffina 12.12.2012 11:27
zostało zmienione przepraszam za utrudnienia i zachęcam do pieczenia:)
muffina 12.12.2012 11:11
Nie jest to kwestia tego, że nie chce mi się robić czegoś na nowo. Gdyby po 3 tygodniach była możliwość edytowania przepisu to pewnie bym to uczyniła. Dodałam suszone śliwki i pierniki bardzo fajnie wyszły dlatego postanowiłam to dodać, a wklejając linka automatycznie chcę z tego przepisu przenieść zainteresowanych do innej możliwości. Myślę, że łączenie przepisów nie jest kwestią lenistwa tylko pomysłowości i często umiejętność wykorzystania wcześniejszej pracy jest ceniona. Jeśli bardzo chcesz zrobić te pierniki i taki sposób przekazania informacji jest trudny to ten przepis mogę edytować specjalnie dla Ciebie to robię i myślę że problemu już nie będzie :)
Mysiunia 12.12.2012 08:16
powiem szczerze, że bardzo nie podoba mi się forma zapisu tego przepisu - ani składników ani szczegółowego opisu. Jeśli przepis się różni tylko 1 składnikiem i nie chce Ci się go wpisywać na nowo, to było po prostu w poprzednim przepisie zrobić adnotacje, że można to zrobić w inny sposób.
Monika111 12.12.2012 08:13
Super :)
Adamorek 12.12.2012 01:57
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak