Piernik zaparzany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    600 g
  • cukier

    1/2 szkl.
  • mleko

    1 szkl.
  • miód

    250 g
  • jajko

    2 szt.
  • margaryna

    50 g
  • Soda oczyszczona Prymat

    1,5 łyżeczki
  • polewa czekoladowa

    do woli
  • orzechy włoskie

    do woli
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 op.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko zagotować z miodem, margaryną i cukrem (2 łyżeczki cukru odstawić). Dodać przyprawę piernikową. Gorące mleko z dodatkami wlać na przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Żółtka utrzeć z pozostawionymi 2 łyżeczkami cukru, dodać do ostudzonej masy i wymieszać z sodą. Białka jajka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą.

Formę keksową wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Masę wylać do formy. Pieczemy około 60 minut w temp. 160°C.

Ostudzony piernik polewamy czekoladą i dekorujemy orzechami lub innymi bakaliami. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
JOANNA16 16.05.2013 15:22
lubię piernik
mufinka79 04.01.2013 18:59
Dziękuję :)
Kasnaj 03.01.2013 19:10
mniam
miki47 03.01.2013 18:28
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat