Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik zaparzany

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 600 g
cukier 1/2 szkl.
mleko 1 szkl.
miód 250 g
jajko 2 szt.
margaryna 50 g
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
polewa czekoladowa do woli
orzechy włoskie do woli
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik zaparzany

Mleko zagotować z miodem, margaryną i cukrem (2 łyżeczki cukru odstawić). Dodać przyprawę piernikową. Gorące mleko z dodatkami wlać na przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Żółtka utrzeć z pozostawionymi 2 łyżeczkami cukru, dodać do ostudzonej masy i wymieszać z sodą. Białka jajka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą.

Formę keksową wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Masę wylać do formy. Pieczemy około 60 minut w temp. 160°C.

Ostudzony piernik polewamy czekoladą i dekorujemy orzechami lub innymi bakaliami. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JOANNA16 16.05.2013 15:22
lubię piernik
mufinka79 04.01.2013 18:59
Dziękuję :)
Kasnaj 03.01.2013 19:10
mniam
miki47 03.01.2013 18:28
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak