Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z rabarbarem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dag
jajko 3 szt
miód 2 łyżki
cukier puder 10 dag
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżki
olej 150 ml
powidła śliwkowe 3 łyżki
dżem truskawkowy 2 łyżki
mleko 1 szkl
kakao 3 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
rabarbar 2 laski
skórka pomarańczowa kandyzowana
czekolada gorzka 3-4 kostki

Porada

Piernik z dodatkiem skórki pomarańczowej i rabarbaru jest wyśmienity. Połączenie słodkiego ciasta z kwaśnym rabarbarem jest strzałem w dziesiątkę.

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z rabarbarem

Kroki postępowania

1
W jednej misce wymieszać mąkę z kakao, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i przyprawą do pierników.
Krok 1 - Piernik z rabarbarem foto
2
Do drugiej miski wbić jajka, dodać olej, mleko, miód, marmoladę i dżem.
Krok 2 - Piernik z rabarbarem foto
3
Zmiksować, wymieszać z sodą oczyszczoną.
Krok 3 - Piernik z rabarbarem foto
4
Do miski z mokrymi składnikami wsypać mąkę a kakao i przyprawą, zamieszać.
Krok 4 - Piernik z rabarbarem foto
5
Następnie dodać skórkę pomarańczową, obrany i pokrojony rabarbar.
Krok 5 - Piernik z rabarbarem foto
6
Wszystko razem delikatnie wymieszać.
Krok 6 - Piernik z rabarbarem foto
7
Ciasto przelać do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy keksowej o wymiarach 34/12 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45-50 minut. Upieczony, ostudzony ale jeszcze ciepły piernik posypać startą na tarce czekoladą i skórką pomarańczową lub ozdobić według własnego uznania.
Krok 7 - Piernik z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 30.04.2016 21:59
zjadłabym :)
kasia37 19.01.2016 17:44
ciekawy piernik:)
Habibi 05.01.2016 11:15
bardzo lubię rabarbar i w sezonie również pakuję go, gdzie mogę :)
Ania84 03.01.2016 19:55
super połączenie
Bernadeta1 03.01.2016 19:34
Taki inny piernik i na pewno pyszny
wwwiolka 03.01.2016 18:49
Bardzo fajny przepis.
Iwusia 03.01.2016 18:01
takiego piernika nie jadłam
ania2610 03.01.2016 17:14
pyszne połączenie - bardzo lubię rabarbar w ciastach, a w pierniku musi być pyszny
Kolorowa 03.01.2016 17:09
Bardzo ładny przekrój ;)
Gracer 03.01.2016 16:41
dobry piernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak