Piernik z powidłami i masą kokosową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • margaryna

    125 g
  • cukier

    200 g
  • miód

    2 łyżki
  • powidła śliwkowe

    2 łyżki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    4 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • kakao

    2 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżka płaska
  • mleko

    250 ml
  • jajka

    2 szt
  • mąka pszenna

    250 g
  • mąka orkiszowa

    50 g

Masa kokosowa

  • kokos

    200 g
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mleko

    1 szklanki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
  • woda zimna

    3 łyżki

Polewa

  • margaryna

    3 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • kakao

    3 łyżki
  • jogurt naturalny

    3 łyżki

Dodatkowo

  • powidła śliwkowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Roztopić w garnku margarynę dodać miód, cukier, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, kawę rozpuszczalną,cynamon i kakao. Podgrzewać chwilę na wolnym ogniu i mieszać. Garnek zdjąć z ognia odczekać 2-3 minuty dodać sodę oczyszczoną, roztrzepane jajka i energicznie wymieszać. Dodawać do masy porcjami przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30*11 cm. Piec w 180 stopniach około 50-60 minut do suchego patyczka. Upieczony piernik wyjąć z formy odkleić papier, przełożyć na metalową kratkę do ostudzenia. Zimny piernik przekroić trzy razy uzyskując 4 placki. Masa kokosowa: Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, wymieszać i odłożyć do napęcznienia. Mleko, margarynę, cukier i kokos gotować na wolnym ogniu około 10 minut, mieszając. Garnek zdjąć z ognia dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać i odłożyć do wystudzenia. Polewa: W garnku rozpuścić margarynę, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt naturalny. Chwilkę podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w jednolitą masę. Polewę lekko przestudzić i rozprowadzić na pierniku. Warstwy: placek, połowa masy kokosowe, drugi placek, warstwa powideł, trzeci placek, druga połowa masy kokosowej, czwarty placek. Między warstwami kokosowymi placki cieniutko posmarować powidłami, żeby się nie rozklejały przy krojeniu. Piernik owinąć folią aluminiową i odłożyć najlepiej na noc do zastygnięcia mas. Placek polać polewą i udekorować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (32)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
staropolanka5 13.04.2015 14:01
wspaniałe super
Kejti 30.12.2014 13:23
Rewelacyjny,musi być pyszny :-)
Adamorek 25.12.2014 18:42
smaczne ciacho
Grazyna0211 25.12.2014 16:51
smacznie się zapowiada ten piernik
Justi2401 25.12.2014 14:18
Uwielbiam piernik, niezbędny na Świątecznym stole :) Twój wygląda przepysznie :)
Agata3 25.12.2014 11:47
wyśmienity do kawki :)
bietka 24.12.2014 23:22
w sam raz na święta :)
marcia7 24.12.2014 22:02
no jest przepyszny
2milutka 24.12.2014 21:48
Wspaniale wygląda!
Ada-Gaba 24.12.2014 20:05
wygląda przepysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat