Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z nadzieniem jabłkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 2, 5 szklaneki
jajko 2 sztuki
miód 0,5-1 szklanki
cukier puder 0,5 szklanki
masło 2-3 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1-2 łyżki
jabłka 0,5 kg
woda 6 (przegotowana)
marmolada 1 (różana)

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z nadzieniem jabłkowym

Wszystkie składniki na ciasto oprócz wody przekładamy do miski. Zagniatamy dodając powoli wodę. Ciasto musi być lekko lepkie, ale nie za mocno.
Dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy.Następnie pierwszą część wykładamy na blaszce i delikatnie smarujemy marmoladą i układamy pokrojone i wcześniej podduszone plastry jabłek. Z drugiej części pozbywamy się części papieru i nakładamy na część z marmoladą dociskając. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min. Po upieczeniu studzimy. Możemy również piernik polać czekoladą i posypać wiórkami. Jeśli chcemy, aby polewa szybciej zastygła możemy wstawić na 15 min. do lodówki. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 22.04.2013 19:13
smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak