Piernik z musem ze świeżych pomarańczy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pachnące przyprawami korzennymi i cynamonem ciasto połączone z orzeźwiającym musem ze świeżych pomarańczy i polane delikatną mleczną czekoladą to ciekawa propozycja dla fanów piernika, której trzeba spróbować.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • masło 82%

    125 g
  • cukier

    0.5 szklanki
  • cukier brązowy

    0.5 szklanki
  • miód

    2 łyżki
  • powidła śliwkowe

    2 łyżki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    4 łyżeczki
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • kakao

    3 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • jajka

    3 szt.
  • mleko

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • sól

    1 szczypta

Mus z pomarańczy:

  • pomarańcze

    500 g
  • galaretki pomarańczowe

    1 szt.
  • sok pomarańczowy

    1 szklanka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka

Polewa:

  • czekolada mleczna

    100 g
  • mleko

    3 duże łyż.
  • płatki czekoladowe

    4 duże łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie

Krok 1 - Piernik z musem ze świeżych pomarańczy foto
Ciasto:
W garnku rozpuścić masło, dodać cukry, miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon, kakao i całość dokładnie wymieszać. Żółtka roztrzepać mikserem, dodać mleko i rozpuszczone masło z przyprawami. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i białka ubite ze szczyptą soli. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy gwiazdy o wymiarze 25cm wysmarowanej oliwą i posypanej manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50minut.
Krok 2 - Piernik z musem ze świeżych pomarańczy foto
Mus pomarańczowy:
Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować (pozbawić błonek), pokroić w kostkę, przełożyć do miski i zmiksować blenderem na mus. Sok zagotować wsypać żelatynę i galaretkę dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia. Następnie pozostawić do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie wlać do musu z pomarańczy i całość dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Piernik z musem ze świeżych pomarańczy foto
Polewa:
Czekoladę połamać na kostki, dodać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Krok 4 - Piernik z musem ze świeżych pomarańczy foto

Wierzch ciasta polać polewą, posmarować boki ciasta, a następnie wylać tężejący mus z pomarańczy. Wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie posypać płatkami czekoladowymi i dowolnie udekorować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat