Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
masło 82%
125 g -
cukier
0.5 szklanki -
cukier brązowy
0.5 szklanki -
miód
2 łyżki -
powidła śliwkowe
2 łyżki -
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
4 łyżeczki -
cynamon
1 łyżeczka -
kakao
3 łyżeczki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
jajko
3 szt. -
mleko
1 szklanka -
mąka pszenna
2 szklanki -
sól
1 szczypta
Mus z pomarańczy:
-
pomarańcze
500 g -
galaretki pomarańczowe
1 szt. -
sok pomarańczowy
1 szklanka -
Żelatyna wieprzowa Prymat
1 łyżeczka
Polewa:
-
czekolada mleczna
100 g -
mleko
3 duże łyż. -
płatki czekoladowe
4 duże łyż.
Sposób przygotowania
Wykonanie

W garnku rozpuścić masło, dodać cukry, miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon, kakao i całość dokładnie wymieszać. Żółtka roztrzepać mikserem, dodać mleko i rozpuszczone masło z przyprawami. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i białka ubite ze szczyptą soli. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy gwiazdy o wymiarze 25cm wysmarowanej oliwą i posypanej manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50minut.

Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować (pozbawić błonek), pokroić w kostkę, przełożyć do miski i zmiksować blenderem na mus. Sok zagotować wsypać żelatynę i galaretkę dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia. Następnie pozostawić do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie wlać do musu z pomarańczy i całość dokładnie wymieszać.

Czekoladę połamać na kostki, dodać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Wierzch ciasta polać polewą, posmarować boki ciasta, a następnie wylać tężejący mus z pomarańczy. Wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie posypać płatkami czekoladowymi i dowolnie udekorować.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się