Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z marchewki
Blachę o wymiarach 23x33 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Marchew obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Schłodzone jajka ubijamy robotem lub mikserem przez 3-4 minuty. Wsypujemy cukier i ubijamy kolejne 2-3 minuty. Powoli wlewamy olej i jeszcze chwilę ubijamy.
Wsypujemy mąkę z proszkiem i przyprawami, dokładnie mieszamy.
Dodajemy marchewkę oraz posiekane orzechy i łączymy dokładnie wszystkie składniki.
Masę przekładamy do foremki. Pieczemy około 90-100 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Patyczkiem sprawdzamy czy piernik jest wystarczająco upieczony, a jeśli tak- wyciągamy go z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowanie polewy:
Mleko i śmietanę podgrzewamy. Dodajemy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy do czasu całkowitego rozpuszczenia czekolady i zgęstnienia polewy.
Smarujemy dokładnie piernika. Dekorujemy połówkami łuskanych orzechów oraz posiekanymi orzechami.