Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z marchewki

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

marchew 1,2 kg
mąka pszenna 45 dag
cukier trzcinowy 30 dag
olej rzepakowy 200 ml
orzechy włoskie 15 dag
jajko 4 sztuka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka płaska
proszek do pieczenia 1 łyżeczka czubata
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżka

Polewa

czekolada gorzka 10 dag
mleko 2% 50 ml
śmietana 30% 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z marchewki

Mąkę przesiewamy przez sito z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy przyprawę do piernika.

Blachę o wymiarach 23x33 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Marchew obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Schłodzone jajka ubijamy robotem lub mikserem przez 3-4 minuty. Wsypujemy cukier i ubijamy kolejne 2-3 minuty. Powoli wlewamy olej i jeszcze chwilę ubijamy.

Wsypujemy mąkę z proszkiem i przyprawami, dokładnie mieszamy.

Dodajemy marchewkę oraz posiekane orzechy i łączymy dokładnie wszystkie składniki.

Masę przekładamy do foremki. Pieczemy około 90-100 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Patyczkiem sprawdzamy czy piernik jest wystarczająco upieczony, a jeśli tak- wyciągamy go z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.



Przygotowanie polewy:

Mleko i śmietanę podgrzewamy. Dodajemy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy do czasu całkowitego rozpuszczenia czekolady i zgęstnienia polewy.

Smarujemy dokładnie piernika. Dekorujemy połówkami łuskanych orzechów oraz posiekanymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 14.05.2014 19:24
wygląda apetycznie, chętnie spróbuje
Kuchenka 14.05.2014 10:04
fajny przepis :)
Wiktoria29 14.05.2014 08:53
ciekawy pomysł na piernik
Edith85 14.05.2014 08:11
bardzo lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak