Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z marcepanem

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
masło 250 g
jaja 3 szt
migdały 1/2 kg
miód 4 szklanka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
kardamon 1 szt
mleko 1/2 szklanka
cukier puder 1/2 kg
białko 4 szt
skórka pomarańczowa 2 opakowania
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
goździki mielone 1 łyżeczka
orzechy włoskie 100 mielone
Soda oczyszczona Prymat 3 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z marcepanem

Ciasto przygotuj ok. 2 tygodnie przed pieczeniem. W rondlu wymieszaj miód z masłem i cukrem. Podgrzewaj na małym ogniu, aż masa zacznie wrzeć. Gdy ostygnie, dodaj mąkę, jajka, sodę i mleko, powoli mieszając drewnianą łyżką. Na koniec dodaj bakalie i przyprawy. Ciasto uformuj w kulę, włóż do kamiennego garnka, przykryj ściereczką i odstaw na 2 tygodnie. Po tym czasie podziel kule na 3 części, rozwałkuj, włóż na 3 blaszki w tej samej wielkości i piecz w temperaturze 200 stopni.
Masa: Migdały zmiel, dodaj cukier i wymieszaj. Wlej białko. Tak powstałą masą przekładaj placki. Odstaw na 2 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

David 19.04.2013 10:50
naprawdę wyśmienity
Magda60 14.04.2013 10:01
smakowite ciasto
Kasia36 21.03.2013 20:37
ciekawy przepis
Bernadeta1 16.02.2013 22:04
ale pysznie wygląda
Zosia1 12.02.2013 15:27
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak