Piernik toruński

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki pszennej

    500 g
  • miodu spadziowego

    250 g
  • masła

    150 g
  • cukru

    150 g
  • suszonych śliwek

    100 g
  • przyprawa do piernika

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • polewa czekoladowa

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnuszku podgrzewamy na małym ogniu miód z przyprawą do piernika. Jak zacznie bulgotać zdejmujemy z ognia. W misce ucieramy masło z cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Oddzielamy żółtka od jajek i dodajemy po jednym do masy cukrowej na przemian z miodem. Mieszamy mikserem. Suszone śliwki drobno siekamy i dodajemy do masy. Mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę i na przemian z mąką dodajemy do masy delikatnie mieszając trzepaczką tak, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Użyłam dwóch blaszek o wymiarach 20X11

Pieczemy w 180 C około 1 godzinę.

Odstawiamy do ostygnięcia. Polewę czekoladową rozpuszczamy w wodnej kąpieli i polewamy ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
andzia123 24.07.2012 10:39
super
SmacznaPyza 18.11.2011 19:35
ładny pierniczek
sylwia / sytofala 18.11.2011 19:08
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat