Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piernik świąteczny

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 80 dag
miód 25 dag
cukier 25 dag
jajko 4 sztuka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
masło 5 dag
mleko 2 szklanka
bakalie
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: piernik świąteczny

Mleko, masło i miód rozpuszczamy w garnku mieszając aby się nie przypaliło, do rozpuszczonych składników dodajemy cukier, sodę, oraz przyprawę do piernika, gotujemy mieszając ąż cukier się rozpuści, odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzone składniki przelewamy do miski, dodajemy mąkę i jajka, dokładnie mieszamy, następnie wsypujemy bakalie (ja dodaje tylko orzechy włoskie i rodzynki), mieszam wszystko po raz kolejny. Połączone ze sobą składniki odstawiamy na 1-2dni. Po upłynięciu ok 2 dni przelewamy ciasto do formy, pieczemy w tem. ok 180 stopni, ok 1,5 godziny

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 08.08.2014 09:34
swieta tuz tuz czas go zrobic juz :)
Margo1 25.07.2014 13:11
Dawno takiego nie robiłam
Lemon 03.01.2013 14:51
super
Agnieszka91 03.01.2013 12:55
uwielbiam taki pierniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak