Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
masło
125 g -
miód
250 g -
mąka pszenna
500 g -
cukier
1 szkl -
mleko 3,2%
250 ml -
jajko
4 szt -
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
2 torebki -
Soda oczyszczona Prymat
1,5 łyżeczki -
sól
szczypta
Masa grysikowa
-
kasza manna
8 łyżek -
mleko
700 ml -
cukier
1/2 szklanki -
masło
200 g
Polewa
-
masło
6 łyżeczek -
cukier
4 łyzeczki -
kakao
3 łyżki -
mleko
3 łyżki
Dodatki
-
powidła śliwkowe
500 g -
perełki cukrowe
do dekoracji ( można pominąć)
Przepis i sposób przygotowania Piernik staropolski z masą grysikową
Piernik z masą grysikową świetnie sprawdzi się jako świąteczny deser. Dodatek masy grysikowej może okazać się zaskoczeniem dla gości, ale nada piernikowi delikatnego smaku i konsystencji. Ci, którzy go spróbują zapewne pomyślą, że piernik jest przełożony budyniem, a nie doskonale znany im z dzieciństwa grysikiem.
1. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód, cukier i przyprawy do piernika. Podgrzewamy na małym ogniu aż wszystkie składniki połączą się ze sobą i odstawiamy do ostudzenia.
2. Do przestudzonego masła dodajemy przesianą mąkę, sodę, mleko, jajka i odrobinę soli. Całość miksujemy mikserem aż masa będzie dobrze wyrobiona. Ciasto po wyrobieniu jest dość luźne, ale później zmieni swoją konsystencję.
3. Ciasto przekładamy do szklanego naczynia owijamy lnianą ściereczką i odstawiamy do lodówki 6 tygodni. Po tym czasie ciasto wałkujemy na 3 blaty o grubość 0,5 cm podsypując mąką. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 36x24 wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.
4. Każdy blat ciasta pieczemy przez 20-25 minut i studzimy.
5. Upieczone blaty owijamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 2-3 dni, aż zmiękną.
6. Po tym czasie każdy blat przecinamy na pół.
Masa grysikowa:
1. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem a do pozostałego mleka wsypujemy kaszę, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka.
2. Gotujemy około 5 minut mieszając aby kasza się nie przypaliła. Odstawiamy do ostygnięcia.
3. Zimną kaszę ucieramy z masłem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Każdy blat ciasta przekładamy najpierw masą grysikową, przykrywamy ciastem piernikowym i powidłami. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Masło roztapiamy dodajemy cukier, kakao i mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Piernik polewamy polewą czekoladową i dekorujemy srebrnymi perełkami.
Jeśli zaciekawiła Was taka propozycja na piernik z masą grysikową - koniecznie odwiedźcie zakładkę ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI, by zainspirować się innymi, świątecznymi wypiekami.
Komentarze (4)