Piernik staropolski z masą grysikową

Piernik staropolski z masą grysikową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Piernik z masą grysikową to rodzaj piernika staropolskiego, który oprócz wkładki z powideł śliwkowych, przełożony został masą grysikową. Sami zobaczcie jak to połączenie świetnie komponuje się ze sobą! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • masło

    125 g
  • miód

    250 g
  • mąka pszenna

    500 g
  • cukier

    1 szkl
  • mleko 3,2%

    250 ml
  • jajko

    4 szt
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    2 torebki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1,5 łyżeczki
  • sól

    szczypta

Masa grysikowa

  • kasza manna

    8 łyżek
  • mleko

    700 ml
  • cukier

    1/2 szklanki
  • masło

    200 g

Polewa

  • masło

    6 łyżeczek
  • cukier

    4 łyzeczki
  • kakao

    3 łyżki
  • mleko

    3 łyżki

Dodatki

  • powidła śliwkowe

    500 g
  • perełki cukrowe

    do dekoracji ( można pominąć)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Piernik staropolski z masą grysikową

Piernik z masą grysikową świetnie sprawdzi się jako świąteczny deser. Dodatek masy grysikowej może okazać się zaskoczeniem dla gości, ale nada piernikowi delikatnego smaku i konsystencji. Ci, którzy go spróbują zapewne pomyślą, że piernik jest przełożony budyniem, a nie doskonale znany im z dzieciństwa grysikiem. 

1. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód, cukier i przyprawy do piernika. Podgrzewamy na małym ogniu aż wszystkie składniki połączą się ze sobą i odstawiamy do ostudzenia.

2. Do przestudzonego masła dodajemy przesianą mąkę, sodę, mleko, jajka i odrobinę soli. Całość miksujemy mikserem aż masa będzie dobrze wyrobiona. Ciasto po wyrobieniu jest dość luźne, ale później zmieni swoją konsystencję.

3. Ciasto przekładamy do szklanego naczynia owijamy lnianą ściereczką i odstawiamy do lodówki 6 tygodni. Po tym czasie ciasto wałkujemy na 3 blaty o grubość 0,5 cm podsypując mąką. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 36x24 wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.

4. Każdy blat ciasta pieczemy przez 20-25 minut i studzimy.

5. Upieczone blaty owijamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 2-3 dni, aż zmiękną.

6. Po tym czasie każdy blat przecinamy na pół.

Masa grysikowa:

1. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem a do pozostałego mleka wsypujemy kaszę, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka.

2. Gotujemy około 5 minut mieszając aby kasza się nie przypaliła. Odstawiamy do ostygnięcia.

3. Zimną kaszę ucieramy z masłem do uzyskania gładkiej konsystencji.

Każdy blat ciasta przekładamy najpierw masą grysikową, przykrywamy ciastem piernikowym i powidłami. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Masło roztapiamy dodajemy cukier, kakao i mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Piernik polewamy polewą czekoladową i dekorujemy srebrnymi perełkami.

Jeśli zaciekawiła Was taka propozycja na piernik z masą grysikową - koniecznie odwiedźcie zakładkę ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI, by zainspirować się innymi, świątecznymi wypiekami. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

w mojej kuchni 28.06.2017 10:24
same pyszności
gosia56 28.06.2017 09:39
super piernik
Krystyna32 28.06.2017 07:58
pyszne ciasto
Franciszek 28.06.2017 00:18
dobre ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat