Piernik przekładany powidłem

Piernik przekładany powidłem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    3 sztuki
  • miód

    20 dkg
  • cukier

    0,5 szklanki
  • masło

    12,5 dkg
  • śmietana

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    1 i 3/4 szklanki
  • kakao

    1,5 łyżeczki
  • powidła śliwkowe (węgierkowe)

    250 ml
  • galaretka cytrynowa

    1 opakowanie
  • przyprawa do piernika

    1,5 łyżeczki
  • soda oczyszczona

    1,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem a następnie dodawać po 1 żółtku i dalej ucierać.

Dodawać po troszkę miód,mąkę wymieszaną z kakao.przyprawą do piernika i sodą oraz śmietanę cały czas ucierając.

Na końcu dodajemy pianę z białek ubitą na sztywno i delikatnie mieszamy.

Formę ( keksówkę) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.

Gotowe ciasto wlewamy do formy.

Pieczemy w 165°C przez 50-60 min do "efektu suchego patyczka".

Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Powidło przekładamy do garnka i zagotowujemy,ściągamy z ognia,wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy do czasu jej rozpuszczenia się.Odstawiamy do wystudzenia .

Wystudzonym powidłem smarujemy piernik ( wcześniej przekroić go na 2)

Smarujemy 1 placek i przykrywamy 2 częścią ciasta.Odstawiamy do zastygnięcia powidła.

Piernik można polać czekoladą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

EmciaPichci

26.12.2013 08:06
idealny na święta :)

Olga_SK

06.12.2013 13:34
Taki tradycyjny piernik to pychotka :D

2milutka

06.12.2013 11:11
pachnie świętami..

noninka77

06.12.2013 10:29
dawno nie jadłam piernika:( poczęstuje się:)

babeczka007

06.12.2013 09:32
pyszności :)

Marta11

06.12.2013 09:14
taki piernik jest najlepszy

Maria 70

06.12.2013 09:05
Pyszny piernik.

Luki

06.12.2013 08:16
poproszę kawałeczek

Wiesława1

06.12.2013 08:00
pyszny pierniczek

Kuchenka

06.12.2013 07:57
fajny piernik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat