Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik przekładany powidłami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1.5 szkl
cukier 0.5 szkl
miód 200 gram
masło 100 gram
jajko 3
smietana 18% 3 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1.5 łyżeczki
kakao 2 łyżki
powidła śliwkowe 500 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik przekładany powidłami

Masło ucieramy z cukrem. Do powstałej masy dodajemy porcjami żółtka, miód i śmietanę, cały czas wszystko miksujemy. Do masy dodajemy mąkę, sodę, przyprawę do piernika, kakao, cynamon. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewany do małe formy (najlepiej kwadratowa 20x20 - może być trochę większa) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45-50 min w 160 stopniach (termoobieg). Zimny piernik kroimy na pół. Powidła podgrzewany w rondelku, od momentu zagotowania pozostawiamy je na małym ogniu jeszcze ok 6-8 minut cały czas mieszając. Gorącymi powidłami przekładamy piernik, smarujemy wewnątrz, górę i boki. Odstawiamy do zastygnięcia i wystudzenia. Całość polewamy polewą czekoladową.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak