Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik przekładany marmoladą różaną

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ CIASTO

mąka pszenna 2,5 szkl.
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat z kakao 1,5-2 łyżki
jajko 2 duże
cukier trzcinowy 3/4 szkl.
olej roślinny 1 szkl.
miód płynny 1 szkl.
gorąca woda 3/4 szkl.

~ DODATKI

marmolada z róży
lukier biały lub biała czekolada

Porada

Marmoladę różaną można kupić gotową albo wykorzystać inną wieloowocową.

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik przekładany marmoladą różaną

W dużej misce połączyć cukier, miód, olej, jajka. Miksować do czasu rozpuszczenia cukru.
W osobnej misce wymieszać mąkę z przyprawami korzennymi oraz sodą.
Stopniowo dodawać do mokrej mieszanki stale miksując na zmianę z gorącą wodą.

Foremkę natłuścić i posypać bułką tartą - wylać ciasto i piec ok. 50 min. w temp. 175°C.
Pozostawić do ostygnięcia.

Zimny piernik przekroić na dwie warstwy i przełożyć marmoladą różaną.
Gotowe ciasto obciążyć deseczką i pozostawić przez kilka godzin do połączenia.
Polać lukrem albo stopioną czekoladą. Dowolnie udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 31.12.2016 21:29
Bardzo smaczny piernik :-)
Janina 31.12.2016 20:56
Super smaki, moje ulubione;))
Futka 31.12.2016 17:30
Świetne i bardzo smakowite ciasto :)
Bernadeta1 31.12.2016 17:05
pychotka taki piernik
mysza75 31.12.2016 11:27
pyszny piernik
Patrycja33 31.12.2016 11:14
bardzo smakowity:)
bertpvd 31.12.2016 11:10
wspaniały piernik
gosia56 31.12.2016 10:50
Na pewno pyszny piernik ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak