Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik na święta

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka
cukier
miód

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik na święta

Kroki postępowania

1
1,75 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
200g płynnego miodu
125g miękkiego masła
3 jajka
3 czubate łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao,
polewa biała,
polewa ciemna
Krok 1 - Piernik na święta foto
2
Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku, porcjami dodajemy miód i śmietanę. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy z sodą i przyprawami korzennymi do piernika. Dosypujemy do masy, delikatnie mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy.
Krok 2 - Piernik na święta foto
3
Również delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 25 x 25 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przelewamy do niej masę. Pieczemy przez ok. 45 – 50 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu polewamy roztopioną polewą czekoladową, następnie robimy zygzaki z białej polewy.
Krok 3 - Piernik na święta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 23.11.2015 23:46
smakowite Święta
Iwusia 28.05.2014 21:48
smakowity
stokrotka 23.01.2014 13:30
ale świetny piernik
agnieszka214 23.01.2014 13:21
apetyczne ciacho na deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak