Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik na skrobi ziemniaczanej

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skrobia ziemniaczana 1,5 szkl.
migdały zmielone 3/4 szkl.
orzechy zmielone 3/4 szkl.
jajko 3 duże
cukier puder
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat domowa 1-2 łyżki
melasa 6-8 łyżek
olej kokosowy 2-3 łyżki
mąka ryżowa 3 łyżki
kakao 1 łyżka

Porada

Gorące ciasto jest bardzo delikatne i rozsypuje się w rękach, dlatego przed wyjęciem z foremki musi być chłodne. Najlepiej pozostawić je do następnego dnia.* Do piernika można dodać suszone owoce, co przedłuży jego świeżość.

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik na skrobi ziemniaczanej

Kroki postępowania

1
W misce połączyć skrobię ziemniaczaną, kakao, drobny cukier, sodę.
Krok 1 - Piernik na skrobi ziemniaczanej foto
2
Dodać zmielone orzechy i migdały oraz przyprawę do piernika. Połączyć trzepaczką do uzyskania jednolitej suchej mieszanki.
Krok 2 - Piernik na skrobi ziemniaczanej foto
3
W osobnym naczyniu połączyć roztrzepane jajka, melasę, rozpuszczony olej kokosowy.
Krok 3 - Piernik na skrobi ziemniaczanej foto
4
Połączyć suche składniki z mokrymi miksując na możliwie niskich obrotach.kiedy składniki się połączą dodać mąkę kokosową i ryżową.
Krok 4 - Piernik na skrobi ziemniaczanej foto
5
Ciasto przełożyć do keksówkę wyłożonej papierem do pieczenia albo posmarowanej tłuszczem i posypanej mielonymi migdałami lub dowolną mąką bezglutenową.
Krok 5 - Piernik na skrobi ziemniaczanej foto
6
Piec ok 40 minut w 170°C lub z termoobiegiem w 160°C.
Wyjąć blaszkę na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.
Zimne ciasto można polać stopioną czekoladą.
Krok 6 - Piernik na skrobi ziemniaczanej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak