Piernik na kwaśnym mleku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zsiadłe mleko

    2 szkl.
  • masło

    130 g
  • cukier kryształ

    1,5 szkl.
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • mąka pszenna typ 650

    3 szkl.
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    do smaku
  • kakao

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie suche składniki wymieszać. Masło rozpuścić, przestudzić i połączyć z kwaśnym mlekiem. Mokrą mieszankę wlać do miski z suchymi składnikami i wymieszać tylko do połączenia. Ciasta nie powinno się zbyt długo wyrabiać, aby nie było zbyt rzadkie i ciężkie.

Wcześniej nagrzać piekarnik do temp. 170*C. Foremkę natłuścić i posypać bułką tartą lub zmielonymi orzechami - wypełnić ciastem. Piec ok. 40 minut do suchego patyczka. Wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.
Habibi
Bardzo łatwy i niezmiernie szybki w przygotowaniu piernik bez dodatku jajek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat