Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik Milutkiej

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 g
jajko 4 sztuki
mleko 2 szklanki
kakao 4 łyżki
mąka pszenna 800 g
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
cukier drobny 400 g
powidła śliwkowe 125 g
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
cukier waniliowy 16 g
cukier puder do oprószenia
goździki mielone 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik Milutkiej

Kroki postępowania

1
Jaja wbijamy do miski ,wsypujemy cukry ubijamy na puszystą masę
Krok 1 - Piernik Milutkiej foto
2
Margarynę rozpuszczamy w rondelku lub patelni zostawiamy do wystudzenia. Do ubitych jaj z cukrem wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,następnie wsypujemy kakao,wlewamy mleko i delikatnie miksujemy
Krok 2 - Piernik Milutkiej foto
3
dodajemy powidła śliwkowe ,bakalie a na koniec wlewamy ostudzoną margarynę i przyprawy korzenne miksujemy aż będzie gładkie ciasto.
Krok 3 - Piernik Milutkiej foto
4
Blaszkę o wymiarach 28/38 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy gotowe ciasto,wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp 160 * przez 1 godzinę . Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Krok 4 - Piernik Milutkiej foto
5
Gotowe ciasto:)
Krok 5 - Piernik Milutkiej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 17.03.2013 23:21
Bardzo smakowicie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak