Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik Marleny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki tortowej 300 g
masła 300 g
czekolady gorzkiej 100 g
migdałów 250 g
cukru 1 i 1/2 szkl.
jajek 5 szt.
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
cukru waniliowego 1 paczka
pistacji garść
wiisienki koktajlowe 10-12 szt.
polewa z gorzkiej czekolady 1 paczka
płatków migdałów 1 paczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik Marleny

Marlenę poznałam dziwnym zrządzeniem losu, ale wywarła na mnie ogromny wpływ (chyba sama nie wie o tym) i bardzo wzbogaciła moją kolekcję przepisów na wypieki. Jest doskonałą panią domu, a jej wypieki to niebo w gębie :)

PRZYGOTOWANIE: Posiekać grubo czekoladę. Zmielić drobno ½ porcji migdałów. Ubić pianę z białek na sztywno. Ucierać robotem masło z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę dodając kolejno żółtka. Dodać czekoladę, migdały, mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawę do pierników i zamieszać, aby dokładnie się połączyły. Delikatnie wymieszać z pianą z białek. Przełożyć do płaskiej formy (może być ten tortowa lub taka na wieniec). Piec 60 min w temp. 175C.
Na gorący wylać rozpuszczoną polewę czekoladową a na to układać dekorację: wisienka, wokół płatki kwiatka z migdałów a między nimi zielone pistacje lub inaczej. Boki też można tak dekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta11 04.05.2013 09:06
pysznyyyy..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak