Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik kawowy z bananem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Piernik jest naprawdę ekspresowy w przygotowaniu, a dodatkowo mięciutki, wilgotny i długo pozostający świeży. Możecie go przełożyć powidłami, lecz dla mnie najpyszniejsza jest wersja z bananem, mnóstwem polewy czekoladowej i chrupiącymi orzechami.

Składniki:

Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm:

mąka pszenna 1.5 szklanki
olej 0.33 szklanki
miód płynny 0.5 szklanki
cukier 0.5 szklanki
jajko 1 sztuka
zaparzona mocna kawa 0.5 szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1.5 łyżeczki
proszek do pieczenia 0.25 łyżeczki

Dodatkowo:

banan 1 sztuka

Polewa:

czekolada mleczna 100 gramów
masło 82% 50 gramów

Ponadto:

orzechy włoskie 2 garście

Porada

Możecie użyć kawy zbożowej, rozpuszczalnej lub mielonej.

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik kawowy z bananem

Żółtko z cukrem należy utrzeć i powoli połączyć z miodem oraz kawą.

Następnie wsypać mąkę uprzednio wymieszaną z przyprawą do piernika, proszkiem i sodą oraz wlać olej.
Na końcu do masy delikatnie wmieszać ubite na sztywno białko i kawałki banana.

Ciasto przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec przez około 40-45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.

Przygotować polewę czekoladową.
W małym garnuszku umieścić masło/mleko/śmietankę oraz posiekaną czekoladę. Wszystko razem powoli roztopić i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej.
Lekko przestudzoną polewą polać ostudzone ciasto, a jego wierzch posypać orzechami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:24
Dobre to jest. Głos oddany.
Bożena Matuszczyk 03.12.2018 13:05
Bardzo smakowity piernik;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak