Przepis i sposób przygotowania na: Piernik kawowy z bananem
Żółtko z cukrem należy utrzeć i powoli połączyć z miodem oraz kawą.
Następnie wsypać mąkę uprzednio wymieszaną z przyprawą do piernika, proszkiem i sodą oraz wlać olej.
Na końcu do masy delikatnie wmieszać ubite na sztywno białko i kawałki banana.
Ciasto przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec przez około 40-45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Przygotować polewę czekoladową.
W małym garnuszku umieścić masło/mleko/śmietankę oraz posiekaną czekoladę. Wszystko razem powoli roztopić i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej.
Lekko przestudzoną polewą polać ostudzone ciasto, a jego wierzch posypać orzechami.