Piernik kawowy z bananem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Piernik jest naprawdę ekspresowy w przygotowaniu, a dodatkowo mięciutki, wilgotny i długo pozostający świeży. Możecie go przełożyć powidłami, lecz dla mnie najpyszniejsza jest wersja z bananem, mnóstwem polewy czekoladowej i chrupiącymi orzechami.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm:

  • mąka pszenna

    1.5 szklanki
  • olej

    0.33 szklanki
  • miód płynny

    0.5 szklanki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • zaparzona mocna kawa

    0.5 szklanki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    2 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1.5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    0.25 łyżeczki

Dodatkowo:

  • banan

    1 sztuka

Polewa:

  • czekolada mleczna

    100 gramów
  • masło 82%

    50 gramów

Ponadto:

  • orzechy włoskie

    2 garście
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtko z cukrem należy utrzeć i powoli połączyć z miodem oraz kawą.

Następnie wsypać mąkę uprzednio wymieszaną z przyprawą do piernika, proszkiem i sodą oraz wlać olej.
Na końcu do masy delikatnie wmieszać ubite na sztywno białko i kawałki banana.

Ciasto przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec przez około 40-45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.

Przygotować polewę czekoladową.
W małym garnuszku umieścić masło/mleko/śmietankę oraz posiekaną czekoladę. Wszystko razem powoli roztopić i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej.
Lekko przestudzoną polewą polać ostudzone ciasto, a jego wierzch posypać orzechami.

Diana Rusiłowicz
Możecie użyć kawy zbożowej, rozpuszczalnej lub mielonej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 30.07.2020 21:24
Dobre to jest. Głos oddany.
Bożena Matuszczyk 03.12.2018 13:05
Bardzo smakowity piernik;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat