Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik "Karmi"

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

jajko 3 sztuki
piwo miodowe 200 ml
mąka pszenna 30 dag
cukier 15 dag
miód gryczany 160 ml
olej roślinny 180 ml
kakao 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat 1/4 łyżeczki

Polewa czekoladowa

masło 125 g
cukier puder 3 łyżki
mleko 3,2% 3 łyżki
kakao 2 łyżki
żelatyna deserowa 1 łyżeczka
kolorowa posypka

Porada

Wilgotny piernik na ciemnym karmelowym piwie, mega puszysty, całkiem inny od długo dojrzewających pierników z lekką nutą goryczki i białego pieprzu, idealny do zrobienia w tortownicy i przełożenia go kremem.

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik "Karmi"

1.
Ciasto: Piwo przelać do rondelka, doprowadzić do wrzenia, zestawić do ostygnięcia. W misce wymieszać dokładnie składniki suche: mąkę, kakao, sodę przyprawę korzenną, biały pieprz, całość przesiać przez sitko, aby napowietrzyć mąkę. W misie miksera ubić jajka z cukrem, stopniowo wlewać piwo, płynny miód oraz olej, następnie dodawać do masy składniki sypkie aż do skończenia. Masę wylać do wyłożonej pergaminem blaszki-masa będzie dość płynna ale taka ma być. Piec 50-55 minut w temp 175*c-do suchego patyczka. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystygnięcia.
2.
Polewa: Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia. Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy. Polać zimny piernik udekorować posypką. Wynieść w chłodne miejsce-ale nie do lodówki! Słodkich wypieków!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 17.10.2016 08:19
Moje ulubione smaki;))
Bernadeta1 01.10.2016 18:24
pysznie się prezentuje
sezamek 01.10.2016 17:58
jakbym święta poczuła :)
gosia56 01.10.2016 17:07
super zjadłabym kawałeczek;)
cukiereczek 01.10.2016 14:26
no tak jeszcze trochę i święta, Ciasto Rewelacja
AZgotuj 01.10.2016 14:05
oj, chciałabym kawałeczek
Konczi 01.10.2016 13:30
uwielbiam takie pierniczki!
Krystyna32 01.10.2016 12:31
bardzo apetyczny
Ewelina1991 01.10.2016 12:30
z takimi składnikami jeszcze nierobiłam piernika. Wygląda apetycznie ;-)
Patrycja33 01.10.2016 09:04
uwielbiam pierniki, a ten wyglada smakowicie:-)
Maridka19 01.10.2016 08:50
Same pyszności :)
Agnieszka-87-25 01.10.2016 08:45
lubię pierniki
Habibi 01.10.2016 08:40
uwielbiam piernik na piwie i często zimą takie piekę :)
Krzysztof15 01.10.2016 06:01
bardzo lubię
NiePieprz.pl 01.10.2016 03:57
Brzmi i wygląda bardzo zachęcająco, dlatego przepis zapisuję do wykorzystania za dwa miesiące :)
pestka 01.10.2016 00:23
wygląda pysznie
bertpvd 30.09.2016 23:55
wspaniały piernik
norweska20 30.09.2016 23:19
wygląda wspaniale
Iwusia 30.09.2016 23:12
Smaczne i wilgotne ciasto - pycha
MagdalenaIC 30.09.2016 23:11
Uwielbiam pierniki. Ciekawy przepis.
smerfetka79 30.09.2016 23:09
az zapachniało świętami!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak