Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Piernik dojrzewający

5.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej
60 dag
proszku do pieczenia
1 łyżka
jajko
3 szt
miodu
1 szkl
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
2 opakow
Sklep Prymat
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
cukru
1 szkl
mocnej kawy
1 szkl
soku świeżo wyciśniętego z pom
0,5 szkl
smażonej skórki pomarańczowej
10 dag
grubo posiekanych orzechów wło
10 dag
polewa czekoladowa
1 opakow
skórka pomarańczowa
2 łyżki
migdały słupki
1 łyżka
orzechy włoskie
1 garść
olej roślinny
1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik dojrzewający

W misce połączyłam mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawą do piernika olejem, miodem, cukrem, jajkami (wcześniej je dobrze roztrzepać), kawą , sokiem z pomarańczy,sodą i solą . Wymieszałam wszystko łyżką, a potem mikserem na gęstą masę. Dodałam bakalie i ponownie dokładnie wymieszałam. Ciasto przełożyłam do 2 keksówek, zapełniając je do połowy.
Piekłam 60 min. w temp. 180*C. Pierniki wystudziłam po czym zawinęłam w lnianą ściereczkę i folię spożywczą i włożyłam do lodówki na tydzień.Przed podaniem udekorowałam polewą, skórką pomarańczową orzechami i słupkami migdałów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.07.2015 21:16
ładnie przyozdobiony.
Henryka2 07.03.2013 18:35
Nie życzę sobie,żeby minusowano komentarze osób postronnych.Paluszek swędzi?! Jest ponad 1500 moich komentarzy, minusuj sobie do woli.
aisoglam 03.01.2013 22:06
Rewelacja! Moja babcia też taki piernik robi :)
Beata61 30.12.2012 23:42
Pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak