Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piernik

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 125 g
cukier brązowy 1 szkl
miód 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 4 łyżeczki
cynamon Prymat 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
Kawa zbożowa Inka 2 łyżki
mleko 3,2% szkl
jajko 2
mąka pszenna 2 szkl
dżem z owoców leśnych

Przepis i sposób przygotowania na: piernik

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm posmarować tłuszczem bułką tartą.
W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, przyprawę piernikową, cynamon i kakao. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko. Masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki.
Masę wylać do przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Po całkowitym ostudzeniu piernik przekroić na pół i dżemem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 08.11.2016 01:14
dobry do kawy
kd045 07.11.2016 20:41
bardzo smaczny przepis !
Małgorzata92 07.11.2016 19:10
Bardzo lubię :)
endzi
endzi 07.11.2016 17:40
Musze koniecznie wypróbować!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak