Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 125 g
cukier 1 szklanka
miód 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 4 łyżeczki
mleko 250 ml
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 2 szklanki
powidła śliwkowe 2-3 łyżki
kakao 2 łyżki
woda 1 łyżka
wiórki kokosowe 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik

Kroki postępowania

1
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier. Całość mieszamy. Dodajemy następnie miód, przyprawę korzenną. Mieszamy jeszcze przez minutę i zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy sodę, mleko oraz jajka. Mieszamy całość. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy aby nie było grudek. Gotową masę wlewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 40-50 minut w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu piernik studzimy, kroimy na pół.
Krok 1 - Piernik foto
2
Następnie piernik przekładamy powidłami śliwkowymi.
Krok 2 - Piernik foto
3
W rondelku rozpuszczamy 1 łyżkę masła, dodajemy 1 łyżkę wody i 2 łyżki kakao. Całość mieszamy. Gotową polewę ostawiamy do ostygnięcia. Następnie polewamy piernik i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego
Krok 3 - Piernik foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia35 02.04.2013 18:22
lubię to ciasto
Kasia35 02.04.2013 18:22
uwielbiam to ciasto
V_kuchareczka 02.04.2013 18:04
wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak