Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki żytnie

3.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 1/2 kilograma
miód płynny 6 łyżek
smalec 50 gramów
Soda oczyszczona Prymat 2/3 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2-3 łyżki
jajko 2 sztuki
Kawa zbożowa Inka 1 łyżka
woda 1 szklanka
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki żytnie

Kroki postępowania

1
Rozpuścić smalec z miodem. Odstawić do ostygnięcia.

Rozgrzać piekarnik do 170°C, blaszki nakryć papierem do pieczenia.
Krok 1 - Pierniczki żytnie foto
2

W misce połączyć mąkę żytnią, kakao, wodę i przyprawy do piernika. Dodać płynny (ale chłodny) smalec z miodem oraz roztrzepane jajka.

Zagnieść plastyczne ciasto. Jeśli bardzo klei się do rąk należy dodać nieco mąki.

Krok 2 - Pierniczki żytnie foto
3
Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć foremkami dowolne wzory.
Krok 3 - Pierniczki żytnie foto
4
Ułożyć na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Krok 4 - Pierniczki żytnie foto
5

Piec około 10 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Krok 5 - Pierniczki żytnie foto
6

Gotowe, ostudzone pierniczki włożyć do dużego zamykanego pojemnika i odstawić na dwa tygodnie do skruszenia.

Krok 6 - Pierniczki żytnie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rybka 01.12.2017 14:57
W jakiej temp.piec?
Habibi 12.12.2016 08:38
Było świątecznie zaraz po upieczeniu, ale pierniczki nie poleżały zbyt długo i zostały zjedzone w ciągu dwóch dni ;) Mam w domu dwóch piernikożerców :)))
w mojej kuchni 05.12.2016 17:22
pyszne smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak