Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki z witrażykami
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Masło rozpuszczamy, delikatnie studzimy i dodajemy do niego miód oraz przyprawę korzenną. W szklance mieszamy sodę oczyszczoną ze śmietaną i mlekiem, a jajka ubijamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. W dużej misce mieszamy obie mąki, kakao i cynamon, a następnie dodajemy mokre składniki: masło z miodem i przyprawami, jajka ubite z cukrem oraz sodę z mlekiem i śmietaną. Zagniatamy ciasto i wkładamy je na 2 dni do lodówki (można na dłużej).
* nie przejmujmy się jeśli ciasto jest zbyt kleiste i rzadkie, gdyż po leżakowaniu w lodówce nabierze odpowiedniej konsystencji
* papier do pieczenia możemy wysmarować delikatnie masłem, co zapobiegnie ewentualnemu przyklejeniu się witrażyka.
* Podczas pieczenia landrynki roztopią się i dokładnie wypełnią wnętrze pierniczków, dlatego po upieczeniu należy odstawić je do odpowiedniego stwardnienia witrażyka.
* Witrażyki po odpowiednim stężeniu zachowują się jak szybka, dlatego należy uważać, aby nie pękły.
* Pierniczki z witrażykiem będą doskonałą dekoracją świąteczną, ale także świetnym i pachnącym łakociem.
Pierniczki przeznaczone do konsumpcji przechowujemy w metalowej puszce.
Z podanego przepisu można upiec także klasyczne pierniczki, które po upieczeniu odstawiamy do leżakowania wraz z kawałkiem świeżego jabłka (wtedy będą idealnie miękkie).
Życzę smacznego! :)