Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki z witrażykami

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna typ 500 300 g
mąka pszenna pełnoziarnista 300 g
masło 150 g
cukier puder 150 g
miód 200 g
jajko 2 szt.
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
kakao 1 łyżka
cynamon Prymat 0,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
mleko 2 łyżki
śmietana 1 łyżka
sól 1 szczypta

DODATKI

landrynki
białko do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki z witrażykami

Kroki postępowania

1
Propozycja na smakowite pierniczki korzenne z landrynkowymi witrażykami, będą idealną dekoracją świątecznego stołu lub choinkową ozdobą, a także smakowitym urozmaiceniem bożonarodzeniowych słodkości :)

PRZYGOTOWANIE:

Masło rozpuszczamy, delikatnie studzimy i dodajemy do niego miód oraz przyprawę korzenną. W szklance mieszamy sodę oczyszczoną ze śmietaną i mlekiem, a jajka ubijamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. W dużej misce mieszamy obie mąki, kakao i cynamon, a następnie dodajemy mokre składniki: masło z miodem i przyprawami, jajka ubite z cukrem oraz sodę z mlekiem i śmietaną. Zagniatamy ciasto i wkładamy je na 2 dni do lodówki (można na dłużej).

* nie przejmujmy się jeśli ciasto jest zbyt kleiste i rzadkie, gdyż po leżakowaniu w lodówce nabierze odpowiedniej konsystencji
Krok 1 - Pierniczki z witrażykami foto
2
Po leżakowaniu rozwałkowujemy ciasto, podsypując je delikatnie mąką i wycinamy pierniczki za pomocą foremki, robiąc w każdym z nich mniejszy otwór. Pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 2 - Pierniczki z witrażykami foto
3
Każdy pierniczek smarujemy roztrzepanym białkiem, a w ich środku układamy kolorową landrynkę.

* papier do pieczenia możemy wysmarować delikatnie masłem, co zapobiegnie ewentualnemu przyklejeniu się witrażyka.
Krok 3 - Pierniczki z witrażykami foto
4
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 10 minut.

* Podczas pieczenia landrynki roztopią się i dokładnie wypełnią wnętrze pierniczków, dlatego po upieczeniu należy odstawić je do odpowiedniego stwardnienia witrażyka.

* Witrażyki po odpowiednim stężeniu zachowują się jak szybka, dlatego należy uważać, aby nie pękły.

* Pierniczki z witrażykiem będą doskonałą dekoracją świąteczną, ale także świetnym i pachnącym łakociem.
Pierniczki przeznaczone do konsumpcji przechowujemy w metalowej puszce.
Z podanego przepisu można upiec także klasyczne pierniczki, które po upieczeniu odstawiamy do leżakowania wraz z kawałkiem świeżego jabłka (wtedy będą idealnie miękkie).

Życzę smacznego! :)
Krok 4 - Pierniczki z witrażykami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata Pin 10.12.2015 16:43
Pierniczki pierwsza klasa.
KAROLLA87 10.12.2015 13:56
MNIAM MNIAM :):):)
Ola1984 10.12.2015 06:56
Śliczne i na pewno bardzo smaczne ciasteczka.
misia53 09.12.2015 22:50
Pićęknie wyglądają Twoje pierniczki
IKrakowianka 09.12.2015 22:34
wyszły idealnie!
jola91 09.12.2015 22:04
Wyglądają cudnie :)
Lis 09.12.2015 20:03
Super pomysł:)
VioletoweKucharzenie 09.12.2015 19:17
ale cudeńka!
Jadwiga/Jaga85 09.12.2015 17:07
śliczne są!
irenka 09.12.2015 17:05
super ciasteczka
monika141 09.12.2015 16:39
fajne pierniczki
Wafelek2601 09.12.2015 16:24
Świetne pierniczki
Mniam 09.12.2015 15:53
Piękne pierniczki :)
sliwka 09.12.2015 15:06
Piękne;)) Mniam
mirosława4 09.12.2015 14:52
prezentują się apetycznie
gosia56 09.12.2015 14:42
Też już takie piekłam ale witrazyk raczej jest nie do zjedzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak