Pierniczki z mąki orkiszowej

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Świąteczne pierniczki w zdrowszej wersji, z mąki orkiszowej, z miodem, polane gorzką czekoladą.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka orkiszowa

    3 szklanki
  • masło 82%

    100 gramów
  • cukier trzcinowy

    0.5 szklanki
  • miód

    0.5 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    3 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    2 łyżeczki
  • sok wyciśnięty z pomarańczy

    3 łyżeczki

Polewa

  • czekolada 80%

    100 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondelku rozpuszczamy masło, jak przestygnie dodajemy miód. Mieszamy do połączenia. W misce wsypujemy po kolei: mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, przyprawę do piernika, kakao. Dodajemy jajko. Mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło z miodem i sok pomarańczowy. Wyrabiamy ręcznie. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągamy. Odkrajamy po kawałku. Na stolicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 0,5mm. Wycinamy pierniczki. Kładziemy na blasze na papierze do pieczenia. Pieczemy ok 6 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, góra-dół. Czynność powtarzamy do końca ciasta. Jak pierniczki ostygną dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.

Ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Samo przygotowanie ciasta zajmuje ok. 15 minut. Jeżeli zbyt cienko rozwałkujemy ciasto, pierniczki mogą upiec się szybciej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat