Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki z mąki orkiszowej
Pierniczki z mąki orkiszowej przygotowuje się dokładnie w ten sam sposób co tradycyjne ciasteczka korzenne. Mąka orkiszowa jest alternatywą dla mąki pszennej i wyróżnia się lekko korzennym smakiem, który idealnie podkreśli walory pierniczków orkiszowych doprawionych dodatkowo cynamonem i przyprawą do piernika.
1. W rondelku rozpuszczamy masło, jak przestygnie dodajemy miód. Mieszamy do połączenia.
2. W misce wsypujemy po kolei: mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, przyprawę do piernika, kakao. Dodajemy jajko. Mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło z miodem i sok pomarańczowy. Wyrabiamy ręcznie. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągamy. Odkrajamy po kawałku.
3. Na stolicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 0,5mm. Wycinamy pierniczki. Kładziemy na blasze na papierze do pieczenia. Pieczemy ok 6 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, góra-dół.
Czynność powtarzamy do końca ciasta. Jak pierniczki ostygną dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.