Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki z lukrem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

masło 40 g
miód czubata łyżka
mąka 2 szklanki
cukier 1/2 szkl
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat łyżeczka
jajko szt
drożdże 25 g

Lukier

białko 2 szt
cukier puder 500 g
sok z cytryny łyżeczka
kolorowa posypka
barwnik spożywczy czerwony szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki z lukrem

1.Do garnka wrzucamy masło, wlewamy miód i całość podgrzewamy ciągle mieszając aż do rozpuszczenia, następnie wkruszamy drożdże i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy dodajemy sodę, przyprawę do piernika, cukier i mieszamy. Wbijamy jajko i dodajemy przestudzoną masę a następnie zagniatamy ciasto ręką . Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy foremkami dowolne kształty. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, układamy pierniczki i pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

2.Do białek dodajemy cukier puder i sok z cytryny ubijamy mikserem na najwyższych obrotach około 3 minut. Do lukru dodajemy szczyptę barwnika i dokładnie mieszamy. Pierniczki polewamy lukrem i posypujemy kolorową posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak