Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
500 gramów -
miód prawdziwy
270 gramów -
masło
110 gramów -
jajko
1 sztuka -
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
1-2 łyżki -
kakao
2 łyżki -
Soda oczyszczona Prymat
2 łyżeczki
Lukier:
-
białko
1 sztuka -
cukier puder
ok. 1,5 szklanki -
sok z cytryny
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Pierniczki wielkanocne fantazyjne
Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie gdyby mocno kleiło się do rąk podsypywać mąkę. Następnie uformować kulę i wstawić do lodówki na 40 minut. W tym czasie ciasto ładnie stwardnieje i będzie się lepiej wałkować.
Następnie rozwałkować na około 4-5 mm i wykrawać ulubione kształty foremkami. Piec około 12 minut w temperaturze 180 stopni.
Potem wystudzić i dekorować lukrem - ja dekorowałam przy pomocy dekoratora w strzykawce.
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)