Pierniczki wielkanocne fantazyjne

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 gramów
  • miód prawdziwy

    270 gramów
  • masło

    110 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1-2 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki

Lukier:

  • białko

    1 sztuka
  • cukier puder

    ok. 1,5 szklanki
  • sok z cytryny

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie gdyby mocno kleiło się do rąk podsypywać mąkę. Następnie uformować kulę i wstawić do lodówki na 40 minut. W tym czasie ciasto ładnie stwardnieje i będzie się lepiej wałkować.

Następnie rozwałkować na około 4-5 mm i wykrawać ulubione kształty foremkami. Piec około 12 minut w temperaturze 180 stopni.

Potem wystudzić i dekorować lukrem - ja dekorowałam przy pomocy dekoratora w strzykawce. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 05.09.2012 19:23
super wyglądają
Margo1 05.09.2012 19:23
super wyglądają
andrzej10 26.08.2012 08:39
smaczne ,)
Emilia21 17.05.2012 10:55
mmm
Emilia21 17.05.2012 10:55
mmm
ciekawska 11.04.2012 14:06
Świetne
banditka 28.03.2012 08:50
Ja też zawsze piekłam ciastka na wielkanoc, ale skusiły mnie nowe foremki są więc pierniczki :)! dziękuję za miłe wpisy!
MagdaXXX 27.03.2012 20:19
pierniczki na wielkanoc????
czekoladka_m 27.03.2012 17:17
Śiczniutkie:):)
owca441 27.03.2012 17:14
o takich nie słyszałam, są przesliczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat