Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki świąteczne

5.0
(37)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przepis na pyszne i aromatyczne pierniczki korzenne, które słodko umilą nam świąteczny czas. Można je upiec w ostatniej chwili. Wystarczy tydzień, aby nabrały wspaniałego smaku, aromatu, odpowiedniej kruchości oraz miękkości.

Składniki:

SKŁADNIKI

mąka pszenna 500 gramów
cukier puder 0.75 szklanki
miód płynny 200 gramów
masło 150 gramów
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 3 sztuki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 20 gramów
kakao 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat 0.5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jogurt naturalny 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Porada

Kiedy pierniczki ostygną, wkładamy je do metalowej puszki lub słoja z kawałkami suszonych jabłek i kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu). Jeśli chcemy sprawić, aby nasze pierniczki były wyjątkowo miękkie, włóżmy do puszki kawałki świeżego jabłka (należy je wymieniać co kilka dni).

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki świąteczne

KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego przyprawę korzenną, cynamon oraz miód. Wszystkie składniki podgrzewamy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.

KROK 2. Jogurt naturalny łączymy z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i odstawiamy na chwilę, aby mieszanka zaczęła pracować i delikatnie urosła.

KROK 3. Do dużej miski dodajemy suche składniki: przesianą mąkę, kakao, szczyptę soli oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajko, kolejno żółtka oraz wyrośniętą mieszankę proszku, sody i jogurtu. Suche składniki mieszamy z mokrymi i dodajemy do nich ostudzone masło z miodem i przyprawami. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na minimum 12 godzin (jeśli mamy czas to odstawmy je na 24 godziny)*.

* Na tym etapie ciasto jest dość rzadkie, ale po leżakowaniu w lodówce odpowiednio stwardnieje.

KROK 4. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 - 6 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 9 - 10 minut*.

* Jeżeli używamy bardzo małych foremek to czas pieczenia pierniczków skracamy o 1 - 2 minuty.

Ostudzone pierniczki możemy dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą lub cukrowymi pisakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak