Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przepis na pyszne i aromatyczne pierniczki korzenne, które słodko umilą nam świąteczny czas. Można je upiec w ostatniej chwili. Wystarczy tydzień, aby nabrały wspaniałego smaku, aromatu, odpowiedniej kruchości oraz miękkości.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • mąka pszenna

    500 gramów
  • cukier puder

    0.75 szklanki
  • miód płynny

    200 gramów
  • masło

    150 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    20 gramów
  • kakao

    1 łyżka
  • Cynamon mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jogurt naturalny

    3 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego przyprawę korzenną, cynamon oraz miód. Wszystkie składniki podgrzewamy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.

KROK 2. Jogurt naturalny łączymy z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i odstawiamy na chwilę, aby mieszanka zaczęła pracować i delikatnie urosła.

KROK 3. Do dużej miski dodajemy suche składniki: przesianą mąkę, kakao, szczyptę soli oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajko, kolejno żółtka oraz wyrośniętą mieszankę proszku, sody i jogurtu. Suche składniki mieszamy z mokrymi i dodajemy do nich ostudzone masło z miodem i przyprawami. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na minimum 12 godzin (jeśli mamy czas to odstawmy je na 24 godziny)*.

* Na tym etapie ciasto jest dość rzadkie, ale po leżakowaniu w lodówce odpowiednio stwardnieje.

KROK 4. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 - 6 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 9 - 10 minut*.

* Jeżeli używamy bardzo małych foremek to czas pieczenia pierniczków skracamy o 1 - 2 minuty.

Ostudzone pierniczki możemy dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą lub cukrowymi pisakami.

Futka
Kiedy pierniczki ostygną, wkładamy je do metalowej puszki lub słoja z kawałkami suszonych jabłek i kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu). Jeśli chcemy sprawić, aby nasze pierniczki były wyjątkowo miękkie, włóżmy do puszki kawałki świeżego jabłka (należy je wymieniać co kilka dni).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat