Pierniczki świąteczne

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Korzenne słodkości w Święta smakują najlepiej. Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie i proste w przygotowaniu pierniczki, które można przygotować tuż przed Świętami. Są pyszne, aromatyczne, mocno korzenne i błyskawicznie znikają. ;)

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mąka pszenna

    400 gramów
  • mąka pełnoziarnista

    200 gramów
  • jajko

    3 sztuki
  • cukier puder

    1 szklanka
  • miód

    220 gramów
  • masło

    150 gramów
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie
  • mleko

    0,25 szklanki
  • kakao

    1 łyżka
  • Cynamon mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta

Lukier:

  • cukier puder

    10 łyżek
  • sok z cytryny

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, kakao, cynamon oraz szczyptę soli - mieszamy wszystkie suche składniki. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego miód i cukier puder. Masę dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy ciepłe mleko, a następnie ostudzoną masę z rondelka oraz jajka i wyrabiamy ciasto.

KROK 2. Gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a jeśli mamy jeszcze trochę czasu to dobrze wstawić je na całą noc. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.

Gdy pierniczki ostygną możemy je dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą lub cukrowymi posypkami. Aby przygotować najprostszy lukier, wystarczy wymieszać 3 łyżki soku z cytryny z 10 łyżkami cukru pudru. Lukier możemy zabarwić barwnikami spożywczymi, kakao lub kurkumą.

Życzę smacznego! :)

Futka
Pierniczki przechowujemy w metalowej puszce lub słoju z kawałkami suszonych jabłek oraz kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu). Jeśli chcemy sprawić, aby nasze pierniczki były wyjątkowo miękkie, włóżmy do puszki kawałki świeżego jabłka (należy je wymieniać co kilka dni).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat