Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki świąteczne

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Korzenne słodkości w Święta smakują najlepiej. Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie i proste w przygotowaniu pierniczki, które można przygotować tuż przed Świętami. Są pyszne, aromatyczne, mocno korzenne i błyskawicznie znikają. ;)

Składniki:

Składniki:

mąka pszenna 400 gramów
mąka pełnoziarnista 200 gramów
jajko 3 sztuki
cukier puder 1 szklanka
miód 220 gramów
masło 150 gramów
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
mleko 0,25 szklanki
kakao 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Lukier:

cukier puder 10 łyżek
sok z cytryny 3 łyżki

Porada

Pierniczki przechowujemy w metalowej puszce lub słoju z kawałkami suszonych jabłek oraz kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu). Jeśli chcemy sprawić, aby nasze pierniczki były wyjątkowo miękkie, włóżmy do puszki kawałki świeżego jabłka (należy je wymieniać co kilka dni).

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki świąteczne

KROK 1. Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, kakao, cynamon oraz szczyptę soli - mieszamy wszystkie suche składniki. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego miód i cukier puder. Masę dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy ciepłe mleko, a następnie ostudzoną masę z rondelka oraz jajka i wyrabiamy ciasto.

KROK 2. Gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a jeśli mamy jeszcze trochę czasu to dobrze wstawić je na całą noc. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.

Gdy pierniczki ostygną możemy je dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą lub cukrowymi posypkami. Aby przygotować najprostszy lukier, wystarczy wymieszać 3 łyżki soku z cytryny z 10 łyżkami cukru pudru. Lukier możemy zabarwić barwnikami spożywczymi, kakao lub kurkumą.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak