Pierniczki świąteczne.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • miód

    20 dag
  • cukier puder

    20 dag
  • margaryna

    12 dag
  • jajko

    1
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • lukier

  • draże

  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na stolnicę (albo do miski) przesiać mąkę z sodą i solą, we wgłębienie wlać rozpuszczony i lekko przestudzony miód. Dodać resztę składników i wyrobić aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Można także zrobić inaczej: miód zagotować z margaryną i przyprawami, schłodzić i połączyć z mąką, cukrem, sodą i jajkiem ( w tej wersji łatwiej się zagniata).
Ciasto po kawałku rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinać pierniczki. Pierniczki układać na natłuszczonej blasze (albo na papierze – ja wolę papier, bo potem nie muszę blachy szorować) zachowując odstępy bo rosną całkiem sporo.
Piec ok. 10-15 min. w 160-170 stopniach aż będą złote, ale nie brązowe.
Pierniczki udekorować według własnej inwencji twórczej:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Emilia22 21.02.2011 14:35
jakie fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat