Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
1/2 kg -
miód
20 dag -
cukier puder
20 dag -
margaryna
12 dag -
jajko
1 -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
sól
szczypta -
lukier
-
draże
-
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
1 szt.
Sposób przygotowania
Można także zrobić inaczej: miód zagotować z margaryną i przyprawami, schłodzić i połączyć z mąką, cukrem, sodą i jajkiem ( w tej wersji łatwiej się zagniata).
Ciasto po kawałku rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinać pierniczki. Pierniczki układać na natłuszczonej blasze (albo na papierze – ja wolę papier, bo potem nie muszę blachy szorować) zachowując odstępy bo rosną całkiem sporo.
Piec ok. 10-15 min. w 160-170 stopniach aż będą złote, ale nie brązowe.
Pierniczki udekorować według własnej inwencji twórczej:)
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się