Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki skandynawskie - Pepparkakor

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciastka

melasa 150 g
masło 110 g
mąka pszenna 380 g
cukier brązowy 90 g
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka
sól do smaku 1/4 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat 1/2 łyżeczki

dekoracja

czekolada
kolorowa posypka
folia karotenowa

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki skandynawskie - Pepparkakor

Kroki postępowania

1
masło, melasę i cukier rozpuszczamy i odstawiamy na około 30 minut do przestudzenia. Odstawiamy na około pół godziny, żeby masa przestygła.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i pozostałe składniki przypraw.

Krok 1 - Pierniczki skandynawskie - Pepparkakor foto
2
Następnie dodajemy jajko i przestudzoną melasę i całość wyrabiamy w robocie. Gdyby ciasto było zbyt luźne, dodajemy mąkę. Gotowe formujemy w kulę i odstawiamy na około 2 godziny.

Krok 2 - Pierniczki skandynawskie - Pepparkakor foto
3
W międzyczasie, piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, a pozostałe odkładamy do lodówki.
Krok 3 - Pierniczki skandynawskie - Pepparkakor foto
4
Ciasto, wałkujemy na grubość około 4 mm. Foremkami wykrawamy dowolne kształty- w okresie świątecznym zdecydowanie polecam renifery:)

Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do wypieków i pieczemy ok. 8 -10 min.

Krok 4 - Pierniczki skandynawskie - Pepparkakor foto
5
Gotowe studzimy a po upieczeniu dekorujemy według uznania.
Krok 5 - Pierniczki skandynawskie - Pepparkakor foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 28.04.2016 17:30
apetycznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak