Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierniczki na gwałtu rety

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g
miód 400 g
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 kg (typ 650)
kwaśna śmietana 200 ml
żółtko jajek 8
kakao 3 czubate łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 opakowania
Soda oczyszczona Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: pierniczki na gwałtu rety

Te pierniczki są mięciutkie po upieczeniu i później nieznacznie twardnieją. Przechowywane w szczelnym pojemniczku nie będą łamać zębów. Przepis pochodzi z mojego bloga agatagotuje.pl

W sporym rondelku podgrzej miód i rozpuść w nim cukier, dodaj przyprawę do piernika. Do gorącej masy włóż kostkę masła i mieszaj, aż się połączy z miodem. Odstaw do ostygnięcia. Wyjmij z lodówki jajka i śmietanę, w tym czasie dojdą do temperatury względnie pokojowej.
Gdy masa miodowa będzie letnia, do dużej miski przesiej mąkę z sodą i kakao. Oddziel białka od żółtek w 5 jajach. 3 jaja wbij w całości do miski z mąką. Dodaj żółtka, śmietanę oraz miód z przyprawami i rozpuszczonym masłem. Wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki (najwygodniej dużą drewnianą). Ciasto będzie dość luźne, więc należy je umieścić na około dobę w lodówce.
Na drugi dzień: podsypując obficie (ważne!) mąką, rozwałkuj ciasto na placki o grubości 3-5 mm. Wykrawaj dowolne kształty i umieszczaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości co najmniej 1,5 cm od siebie (rosną). Piecz przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BeataJ 25.12.2012 23:24
super!
babajaga1969 20.12.2012 20:04
fajne
EWI 20.12.2012 17:49
super
Iwka 20.12.2012 17:07
pycha
Simeo 20.12.2012 16:56
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak