Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki miodowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód płynny 200 ml
mąka pszenna 250 g
masło 80 g
migdały siekane 50 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku

Porada

Można polać lukrem albo roztopioną czekoladą.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki miodowe

Kroki postępowania

1
Suche składniki mieszamy w misce ( mąkę, migdały, proszek, sodę).
Do garnka z grubym dnem wkładamy masło i miód, podgrzewamy mieszając, do roztopienia masła.
Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma pozostać lekko ciepła).
Wlewamy do suchych składników i mieszamy tak żeby nie było grudek.


Krok 1 - Pierniczki miodowe foto
2
Przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego wystudzenia (zgęstnieje).
Krok 2 - Pierniczki miodowe foto
3
Następnie robimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na papierze do pieczenia. Lekko rozgniatamy łyżką.
Robimy duże przerwy bo pierniki bardzo urosną.
Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 10 minut do zarumienienia.
Krok 3 - Pierniczki miodowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 29.11.2016 09:12
bardzo apetyczne
gusia1000 29.11.2016 00:17
na pewno dobre.
MAR3STA 28.11.2016 21:48
już czuję zapach tych pysznych pierniczków
magdow 28.11.2016 21:43
pysznie wygląda ;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak