Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierniczki katarzynki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400 gram
cukier puder 100 gram
miód 200 gram
jaja 2 sztuki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: pierniczki katarzynki

Proste i szybkie pierniczki :)


Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników, robimy w niej dołek do którego wbijamy jajka i wlewamy miód.
Używając noża, wstępnie łączymy wszystkie składniki. Kiedy miód i jajka połączą się z mąką i nie są już lesiste zaczynamy ugniatać ciasto. Kiedy ciasto po ugnieceniu wciąż się lepi, podsypujemy odrobiną mąki. - można od razu ugniatać ciasto ręcznie
Gotowe ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy na grubość nie mniejszą niż 0,5 cm, delikatnie podsypując mąką lub odrywamy na małe kawałki ciasta i wycinamy ciasteczka :)
Z ciasta wycinamy kształty i układamy na wysmarowanych margaryną blachach lub wyłożoną papierem do pieczenia. Z wierzchu, każde ciastko lekko smarujemy wodą.
Pieczemy ok.10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 190st C.
Swoje pierniczki polukrowałam jeszcze - pierwszy raz w życiu robiłam lukier i wyszedł rewelacyjny :)

Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 30.12.2012 11:39
musze ich spróbować,lubię takie do herbatki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak