Przepis i sposób przygotowania na: pierniczki katarzynki
Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników, robimy w niej dołek do którego wbijamy jajka i wlewamy miód.
Używając noża, wstępnie łączymy wszystkie składniki. Kiedy miód i jajka połączą się z mąką i nie są już lesiste zaczynamy ugniatać ciasto. Kiedy ciasto po ugnieceniu wciąż się lepi, podsypujemy odrobiną mąki. - można od razu ugniatać ciasto ręcznie
Gotowe ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy na grubość nie mniejszą niż 0,5 cm, delikatnie podsypując mąką lub odrywamy na małe kawałki ciasta i wycinamy ciasteczka :)
Z ciasta wycinamy kształty i układamy na wysmarowanych margaryną blachach lub wyłożoną papierem do pieczenia. Z wierzchu, każde ciastko lekko smarujemy wodą.
Pieczemy ok.10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 190st C.
Swoje pierniczki polukrowałam jeszcze - pierwszy raz w życiu robiłam lukier i wyszedł rewelacyjny :)
Smacznego !