Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki II (na drożdżach)

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
miód lipowy 1 czubata łyżka
cukier puder 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka M
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
drożdże 1 opakowanie instant 7g
masło 60 g miękkiego

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki II (na drożdżach)

Kroki postępowania

1
W małym garnuszku rozpuszczamy (na małym ogniu) masło z miodem. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, przyprawę korzenną do piernika, sodę i całe opakowanie drożdży. Całość mieszamy łyżką.
Krok 1 - Pierniczki II (na drożdżach) foto
2
Następnie dodajemy rozpuszczone masło z miodem i wbijamy całe jajko.
Krok 2 - Pierniczki II (na drożdżach) foto
3
Wyrabiamy ciasto, jeśli lepiło by się za bardzo można delikatnie podsypać rękę mąką podczas wyrabiania. Ciasto rozwałkowujemy na delikatnie (!) podsypanej mąką stolnicy.
Krok 3 - Pierniczki II (na drożdżach) foto
4
Wykrawamy dowolne kształty. Im grubsze ciasto tym pierniczki będą bardziej miękkie i puszyste. U mnie około 3-4 mm.Pierniczki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Czas pieczenia jest zależny od piekarnika – około 8-12 minut (nie należy piec za długo bo pierniczki stwardnieją). U mnie zawsze przy grubszych pierniczkach czas wynosi około 12 minut (piekarnik gazowy).
Krok 4 - Pierniczki II (na drożdżach) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdalenaIC 20.12.2016 02:04
Dziękuję :)
edytazaw89@wp 19.12.2016 09:52
Wygląda pięknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak