Pierniczki cynamonowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki

    3 szklanki
  • margaryny

    0,5 kostki
  • miodu

    3 łyżki
  • cynamonu

    2 łyżeczki
  • jajka

    2 sztuki
  • śmietany

    3 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę rozpuścić w garnuszku i ostudzić. Do miski wsypać mąkę ,cynamon, przyprawę do piernika, sodę oraz miód. Jajka wybić i rozbełtać. Przelać do mąki wraz z ostudzoną margaryną. Następnie dodać śmietanę i dokładnie zagnieśc w kulkę. Włożyć do lodówki na 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać, gwiazdki, choinki itd. Ułożyć pierniczki na papierze do pieczenia. Piec ok 10-15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 01.01.2014 23:40
apetycznie wygląda
Kuchenka 01.01.2014 13:32
super ciasteczka
Megg 01.01.2014 10:18
Bardzo apetyczne pierniczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat