Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki cynamonowe

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
O choinka! - ale dobre te pierniczki ;)

Składniki:

mąka pszenna 400 gramów
masło 82% 10 dag
smalec 12.5 dag
miód prawdziwy 25 dag
jajko 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
cukier 0.75 szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
Cynamon mielony Prymat 2 duże łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
mleko 3,2% 3 duże łyżki

Porada

Najlepiej przechowywać w brzuszku. ;)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki cynamonowe

Masło, smalec, miód, cukier, przyprawę do piernika, cynamon oraz sól podgrzać w dużym garnku do rozpuszczenia składników. Następnie odstawić do wystygnięcia. W szklance rozpuścić sodę w zimnym mleku i dodać do reszty składników. Następnie dodać jajko oraz mąkę i wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wyjąć na stolnicę i podzielić na porcje. Każdą porcję cienko rozwałkować i wykrawać foremkami dowolne kształty. Piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu udekorować według uznania np. lukrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak