Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki Agusiowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2,5 szklanka
jajko 1 sztuka
cukier puder 1/2 szklanka
miód prawdziwy 4 łyżka
masło lub margaryna 1/4 kostka
margaryna do wysmarowania formy 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki Agusiowe

W pierwszej kolejności należy mąkę przesiać na drobnym sicie, wymieszać mąkę, cukier, płynny miód, sodę oczyszczoną, wbić jajko, wsypać przyprawę do piernika, dodać masło i wymieszać dokładnie składniki.

Wyrobić dokładnie ciasto na jednolitą i gładką masę, zawinąć ciasto w folię aluminiową i wstawić do lodówki w celu schłodzenia.

Wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość około 1 cm i wykrawać dowolne kształty, w moim przypadku to serduszka. Nagrzać piekarnik i piec na natłuszczonej blasze w piekarniku nagrzanym do temperatury około 180 stopni przez około 15- do 20 minut w zależności od wielkości pierniczków.

Gotowe pierniczki wyjąć z piekarnika i kolorowymi lukrami ozdabiać pierniczki wedle własnego uznania. Odczekać do zastygnięcia lukru i pakować w folię i przewiązać kokardką. Można obdarować bliskich takimi pierniczkami. Oto efekt mojej pracy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 01.03.2013 14:53
Wyglądają fantastycznie, pięknie udekorowane.
Joanna83 30.11.2012 21:40
Fajne są takie prezenciki własnoręcznie przygotowane.
Beata61 30.11.2012 13:22
piękne!
ewka1978 30.11.2012 12:31
ślicznie wyglądają
Konczi 30.11.2012 11:34
wyglądają bajecznie
wyattearp 30.11.2012 10:52
FAJNY PRZEPIS
Silver Teaspoon 30.11.2012 10:43
śliczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak