Pierniczki Adrianka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 gram
  • cukier puder

    200 gram
  • miód gryczany

    4 łyżki
  • masło

    150 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    2 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z sodą, przyprawą korzenną i cukrem
Wlać miód, jajko i wrzucić masło
Dokładnie zagnieść ciasto
Wyrabiać do momentu aż będzie jednolite i gładkie
Rozwałkuj na cienki placek i powycinaj dowolne kształty foremkami
Pierniczki pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem 10 minut w piekarniku nagrznym do 180 stopni

Pierniczki można polukrować, posypać posybką lub ozdobić bakaliami

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Emilia22 25.11.2010 11:33
świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat