pierniczek przekładany

pierniczek przekładany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    1 kostka
  • jajka

    4 szt
  • cukier

    1 szkl
  • miód

    2 łyżki
  • mąka

    2 szkl
  • przyprawa do piernika

    2 łyżki
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • śmietana

    2 łyżki
  • kakao

    1 łyżka
  • galaretka

    1 szt
  • czekolada

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę utrzeć z cukrem . Dodać jajka i miód. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, sodą i kakaem. Dodać do wcześniej utartej masy . Na koniec dodać śmietanę. Foremkę do ciasta posmarować tłuszczem i posypać. Przelać ciasto do foremki . Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Powidła przełożyć do rondelka i rozgrzać . Wsypać galaretkę , wymieszać. Przestudzić. Ciasto przekroić na 3 części . Przełożyć konfiturami . Czekoladę roztopić z margarynę. Polać wierzch ciasta .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

reniatka

20.09.2013 12:14
a jaka foremka/ keksówka czy normalna prostokątna?

reniatka

20.09.2013 12:13
ale fajny pierniczek pychaa!!!

Pietruszka

20.09.2013 11:16
przepyszne!

Kasia35

20.09.2013 10:49
bardzo lubię to ciasto

msmors

20.09.2013 10:31
proszę odpisać bo pewnie go zrobię na niedzielę

msmors

20.09.2013 10:30
a ile tych powideł bo nie widzę w składnikach. Jeden słoiczek wystarczy?

msmors

20.09.2013 10:29
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat