Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pielmienie Ewy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3/4 kg
olej 1/2 szklanki
mięso wołowe 1/2 kg
mięso wieprzowe 1/2 kg
czosnek 2 zabki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
mjeranek 1/2 łyżeczki
cebula biała 1 szt
cebula czerwona 1 szt
masło 2 łyżki
bulion wieprzowy 1,5 litra
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pielmienie Ewy

Na stolnicę wysypujemy mąkę, solimy ją. Zagotowujmy wodę wlewamy pół szklanki dolewamy olej - mieszamy i dodajemy do maki. Wyrabiamy ciasto dodając pomału jeszcze gorąca wodę. Wyrabiamy dokładnie ciasto aż stanie się elastyczne. Rozwałkowujemy na cienkie ciasto. Wycinamy kółka.
Mięso mielone mieszamy z sobą dodajemy bułkę tartą , doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie dodajemy majeranek. Wyrabiamy farsz nakładamy na kółka. Zlepiamy pieroga , sklejamy w okół palca na uszko. Bulion zagotowujemy na wrzątek wkładamy pielmienie. Jak wypłyną gotujemy jeszcze ok 5 min- muszą być ładnie wyrośnięte jakby nadmuchane. Cebulę siekamy smażymy na maśle doprawiamy solą i pieprzem . Polewamy nią pielmienie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 29.10.2014 11:59
smak dzieciństwa
Stenka 23.10.2013 18:58
smaczny posiłek
matesko 23.10.2013 13:45
fajny przepis
eMMe 23.10.2013 11:34
Fajny przepis:)
msmors 23.10.2013 11:33
ciekawe danie
aniagdz 23.10.2013 09:45
"Zagotowujmy wodę wlewamy pół szklanki dolewamy olej - mieszamy i dodajemy do maki." - nie rozumiem tego zdania:P. Przepraszam mam chęć zrobić je i muszę dokładnie wiedzieć co i jak, gdyż nigdy nie robiłam ich:)to nie ze złośliwości:)
iwa643 23.10.2013 09:37
Polecam na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak