Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pielmieni z wołowiną

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szkl
woda ciepła 3/4 szkl
sól 1 łyżeczka
żółtko jajek 1 szt
masło 2 łyżki

Farsz

wołowina 1 kg
cebula 2 szt
olej do smażenia 3-4 łyżki
majeranek 2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pielmieni z wołowiną

Przesianą mąkę z solą, masłem i żółtkiem zlewamy wodą i wyrabiamy gładkie ciasto, odstawiamy przykryte na pół godziny.

Posiekaną cebulkę podsmażamy na oleju. Wołowinę mielimy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy cebulkę i wyrabiamy farsz. Można dolać odrobinę wody.

Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy koła i łyżeczką układamy na środku farsz. Sklejamy razem brzegi i zlepiamy rogi.

Wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy do wypłynięcia.

Podajemy z rosołem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzut 27.11.2016 09:48
Super przepis
magdow 26.11.2016 21:18
smakowity przepis !
Marta1986 26.11.2016 21:00
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak