Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piekielne pikle

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 4 kg
sól 3 łyżki
czosnek 5 ząbków
ocet 10 % 2 szklanki
olej 8 łyżek
cukier 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Piekielne pikle

1. Umyj (wyszoruj) dokładnie ogórki i osusz.

2. Pokrój na około 2 cm kawałki i włóż do dużej miski.

3. Dodaj sól i odstaw na noc, aby ogórki puściły sok.

4. Następnego dnia odcedź ogórki. Potem dodaj sproszkowane chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj.

5. Przygotuj zalewę. W tym celu zagotuj ocet z olejem i cukrem. Gotuj, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.

6. Zalewę wlej do miski z ogórkami i ponownie wymieszaj. Przykryj ścierką i odstaw na 2 godziny.

7. Ogórki włóż do wysterylizowanych słoików i dolej tyle zalewy, aby pokryła ogórki. Zakręć dokładnie szczelną nakrętką.

8. Pasteryzuj słoiki z ogórkami przez 15min.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agogo2 27.01.2013 22:25
dobre
agnieszkalider 26.01.2013 16:14
pyszne
annagebalska 24.01.2013 09:04
pycha
Kate131 19.01.2013 08:35
dobre
Monika-twin 17.01.2013 19:27
lubie pikle
Hanna10 16.01.2013 12:13
uwielbiam pikle
Tomek13 09.01.2013 21:15
dobre
agnieszkalider 02.01.2013 16:13
lubię takie ostre rzeczy
Justyna28 01.10.2012 16:11
fajne
Juleczka20 01.10.2012 16:04
muszą być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak