Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIEGUSKI Z CZEKOLADĄ

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 120 g miękkiego
cukier 1/2 szklanki
mąka około 1 i 1/2 szklanki
jajko
proszek do pieczenia łyżeczka
czekolada 100 g gorzkiej lub deserowej

Przepis i sposób przygotowania na: PIEGUSKI Z CZEKOLADĄ

Masło ucieram z cukrem, dodaję jajko, mieszam. Wsypuję proszek do pieczenia, a następnie stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając ciasto. Wyrabiam do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Czekoladę kroję na mniejsze kawałki, dodaję do ciasta, dokładnie łączę.
Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczam dłonią.
Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę około 12 minut w 180 stopniach (u mnie termoobieg + grzałka górna i dolna).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak