Piegusek z delicjami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajka

    5 sztuk
  • mak

    50 g
  • mąka tortowa

    1 szklanka-czubata
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier

    9 łyżek
  • sok pomarańczowy

    5 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Krem budyniowy

  • mleko 3,2%

    3 szklanki
  • budyń śmietankowy

    1 torebka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • masło lub margaryna

    25 dag
  • cukier waniliowy

    32 g
  • aromat migdałowy

  • dżem porzeczkowy

    1 słoiczek
  • delicje

    1 paczka
  • galaretka truskawkowa

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piegusek z delicjami foto
Ciasto: Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z cukrem dodajemy cukier waniliowy i nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku, wlewamy sok z pomarańczy dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i suchym makiem. Tak przygotowane ciasto wylewamy do blaszki o wym 24/24 cm pieczemy 35 minut w temp 170*c Po upieczeniu studzimy na kratce. Całkiem zimne kroimy wzdłuż na połowę
Krok 2 - Piegusek z delicjami foto
Krem: Większą połowę mleka zagotować z cukrami, w pozostałej części mleka rozrobić proszek budyniowy z mąką pszenną tak aby nie było grudek, wlać roztwór do gotującego się mleka i ugotować budyń. Wystudzić.
Krok 3 - Piegusek z delicjami foto
Miękką margarynę lub masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz parę kropel olejku migdałowego do ciasta. Całość zmiksować na puszysty krem. Galaretki rozpuścić tak jak pisze w przepisie na opakowaniu. Zostawić do lekkiego stężenia.
Krok 4 - Piegusek z delicjami foto
Przełożenie: Jeden płat ciasta smarujemy dżemem, oraz połową kremu
Krok 5 - Piegusek z delicjami foto
układamy delicje czekoladą do góry smarujemy ,przykrywamy ciastem smarujemy kremem i wylewamy tężejącą galaretkę. Chłodzimy najlepiej całą noc w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ania2610 03.01.2015 20:30
bardzo fajna propozycja
asiczekz 03.01.2015 20:17
fajne ciacho i takie dopracowane, na pewno pyszne
Katarzyna59 03.01.2015 20:10
znakomite ciasto
norweska20 03.01.2015 19:38
chętnie bym skosztowała
Magula 03.01.2015 19:29
Hoho odświętne ciasto!! Wygląda bardzo apetycznie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat