Przepis i sposób przygotowania na: Piegusek inaczej
# 1 szklanka przegotowanej i wystudzonej wody
# 2 łyżki spirytusu
# aromat rumowy
# 2 łyżki cukru
Polewa:
# 1/2 puszki masy krówkowej
# 1/2 kostki margaryny
# Ponadto:
# dowolny dżem
# polewa czekoladowa
Ciasto makowe:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (dość długo). Dodajemy pozostałe składniki i pieczemy ok 30 minut.
Ciasto ciemne:
Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i pieczemy również ok. 30 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Krem:
Odlewamy część mleka do rozrobienia budyniu. Resztę zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy obie mąki, żółtka, cukier oraz capuccino i dobrze rozprowadzamy. Wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając do powstania budyniu. Studzimy. Margarynę ucieramy z budyniem.
Poncz:
Wszystkie składniki ponczu należy połączyć i wymieszać.
Ciasto makowe przekrawamy na pół i lekko nasączamy. Jedną część smarujemy dowolnym dżemem i wykładamy połowę przygotowanego kremu. Następnie kładziemy ciasto ciemne i dobrze nasączamy ponczem, smarujemy dżemem i wykładamy pozostały krem. Przykrywamy drugą częścią ciasta makowego i lekko nasączamy. Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową utartą z margaryną. Ozdabiamy polewą czekoladową.