Piegusek ananasowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    15 dag
  • mąka tortowa

    15 dag
  • mak

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka płaska
  • aromat migdałowy

    2-3 krople

Poncz

  • sok z ananasa

  • wódka

    100 ml

Krem ananasowy

  • ananas z puszki

    1 puszka
  • galaretka cytrynowa

    1 sztuka
  • mleko 2 %

    450 ml
  • budynie śmietnkowe

    70 g
  • cukier

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • żółtka

    2 sztuki
  • masło

    20 dag

Dodatkowo

  • galaretka cytrynowa

    2 sztuki
  • delicje

    30 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piegusek ananasowy foto

Biszkopt: Mąkę tortową wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia. Białka jaj ubić na sztywną pianę , miksując wsypywać stopniowo cukier aż masa stanie się lśniąca, wtedy dodać żółtka, zmiksować, dodać aromat migdałowy, wsypać mąkę z makiem i rózgą od miksera ręcznie wymieszać aż do połączenia nie tracąc struktury piany.
Krok 2 - Piegusek ananasowy foto
Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm piec 25 -30 minut w temp 170*c, gorące ciasto wyjąć z pieca i upuścić na podłogę z odległości 30 cm od podłogi-dzięki temu biszkopt będzie równy jak stół. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Krok 3 - Piegusek ananasowy foto

Masa ananasowa: Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia. Żółtka roztrzepać w niewielkiej ilości mleka razem z mąką ziemniaczaną i budyniem, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać przygotowaną masę i ciągle mieszając zagotować, zestawić z ognia jak tylko budyń zgęstnieje. Wystudzić. Ananasy osączyć z soku-sok zachować do ponczu. Pokroić w kostkę. Miękkie masło utrzeć na puch dodawać po łyżce zimnego budyniu, zmiksować na krem, pod koniec wlać tężejącą ale cały czas płynną galaretkę , dodać ananasy wymieszać .
Krok 4 - Piegusek ananasowy foto
Sok z ananasa wymieszać z martini lub wódką nasączyć biszkopt,
Krok 5 - Piegusek ananasowy foto
wyłożyć cały ananasowy krem, ułożyć biszkopty czekoladą do góry, zalać tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi wcześniej w pół litra gorącej wody. Tak przygotowany wypiek chłodzić całą noc w lodówce. Słodkich wypieków!
2milutka
Delikatny i wilgotny makowy biszkopt z pysznym kremem ananasowym, smaku dopełniają delicje i galaretka. Zaskakująco łatwy i szybki do przygotowania deser.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 18.03.2017 18:51
smaczne ciacho
Bożena Matuszczyk 09.02.2017 00:35
Smakowite i kuszące ciacho;)
Diana Rusiłowicz 29.01.2017 00:48
Pychaaaa...!
Marcepanowy kącik 09.01.2017 15:38
Piękny i pyszny piegusek :)
Klausia 04.01.2017 21:47
Dobre ciacho
Wiktoria29 11.12.2016 20:19
kuszące ciacho
pestka 11.12.2016 15:28
pyszny deser
Ela15 11.12.2016 14:54
świetne ciasto
Stenka 11.12.2016 14:38
smaczne ciasto
Marta1986 11.12.2016 14:20
bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat