Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegus z jabłkami i cynamonowa kruszonką

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podstawowe

mąka pszenna 1 szklanka
mak 1 szklanka
masło 250 g
cukier 1 szklanka
białko 6 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
aromat waniliowy
jabłka 2 szt

kruszonka

masło 100 g
cukier
mąka
cynamon Prymat
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Piegus z jabłkami i cynamonowa kruszonką

Roztopić masło dodając cukier i mak. Wymieszać i ostudzić. dodać przesiana mąkę i ubite na sztywno białka. Na końcu dodać proszek do pieczenia i olejek waniliowy. Wylać do tortownicy (średnica 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrać ze skórek. Pokroić w drobna kostkę. Ułożyć na cieście . Przygotować kruszonkę; masło zagnieść z około 2 łyżeczkami cynamonu oraz mąką i cukrem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyłożyć kruszone na jabłka. Piec w 180 stopniach C przez około 55 minut. Oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 10.11.2014 20:10
rewelacyjny :)
marenka 10.11.2014 17:42
Świetny przepis:)
Mniam 10.11.2014 17:29
Fantastyczne ciasto! Dodatek jabłek sprawia, że to ciasto jeszcze lepiej smakuje.
kasia.s 10.11.2014 17:25
Ach... aż zachciało mi się coś słodkiego:)
V_kuchareczka 10.11.2014 16:52
rewelacyjne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak